5909

Dan Gheorghe – Head Mania- Mark Levinson 5909

Dan Gheorghe de la Headmania.org a publicat o recenzie minutioasa a castilor wireless Mark Levinson 5909. O gasiti mai jos tradusa!

 

Mark Levinson 5909 – Recenzie pentru căști wireless portabile cu anulare a zgomotului

În ultima vreme, am explorat mai multe căști portabile și wireless, atât modele over-ear, cât și in-ear. Se pare că am ajuns la un punct în care dispozitivele compacte nu mai fac compromisuri în ceea ce privește performanța și calitatea sunetului, ceea ce le face din ce în ce mai convenabile pentru utilizarea zilnică.

Îmi amintesc de zilele în care mă plimbam cu Shanling M8 DAP, cu Meze Liric sau chiar cu Focal Stellia. Deși aceste configurații încă mai sunt performante din punct de vedere al calității audio, schimbările din viață, inclusiv faptul că am devenit tată, mi-au schimbat prioritățile către un echilibru între calitatea sunetului, portabilitate și ușurință în utilizare.

Așa că iată-mă aici, testând Mark Levinson 5909, una dintre cele mai aclamate căști portabile audiofile disponibile în prezent.

Caracteristici:

Certificare Hi-Res Audio:

  • Codec audio LDAC
  • Etaj digital compatibil cu procesare pe 24 biți/96 kHz
  • Răspuns acustic de până la 40kHz

Drivere de 40 mm acoperite cu beriliu, reglate de experți, optimizate acustic conform curbei HARMAN

Bluetooth 5.1 cu tehnologii LDAC, AAC și aptX™ Adaptive

Anulare adaptivă activă a zgomotului (ANC) cu trei moduri

Modul Ambient Aware pentru conștientizarea situației în timp ce sunteți în mișcare

Rețea de patru microfoane pentru voce cu adaptare inteligentă în condiții de vânt

Culorile disponibile includ Pearl Black, Ice Pewter, Radiant Red

Materiale

Bandă pentru cap din piele de calitate superioară și pernuțe pentru urechi din piele înlocuibile

Cadru din aluminiu anodizat

Cupe pentru urechi acoperite cu vopsea metalică de grad specific domeniului automotive

Baterie

Până la 34 de ore de autonomie a bateriei; 30 de ore de redare cu ANC activat

Până la 6 ore de redare cu o încărcare rapidă de 15 minute

Până acum nu pot spune că am văzut ceva ieșit din comun, cu excepția driverelor acoperite cu beriliu, care mi-au stârnit interesul. Specificațiile sunt solide și în linie cu majoritatea competitorilor. Calitatea construcției și senzația sunt incontestabil premium, depășind chiar și Focal Bathys în această privință.

Prețul nu este mic și, din câte știu, este cea mai scumpă cască wireless portabilă de pe piață. Următoarele în gamă ar fi Focal Bathys. Din fericire dețin o pereche și voi vorbi puțin despre cum se compară între ele.

Măsurători

Am măsurat căștile folosind Fiio BTR30 și REW pe PC-ul meu desktop. Anterior, am setat căștile la  “Neutru” din aplicația Mark Levinson pentru Android. Nu sunt sigur că a păstrat setările, dar presupun că da. Am avut nevoie de câteva încercări pentru a obține o poziție corectă a căștilor și pentru a le testa corect cu un minidsp Ears, deoarece mini dsp-ul nu are cea mai bună dimensiune pentru a obține o etanșare perfectă. Aș spune că, pentru niște căști portabile închise cu ANC activat, rezultatele nu sunt deloc rele.

Da, se simte prezența sub-basului și a mid-basului, dar într-un mod plăcut, fără a lua din detaliile sau curățenia basului, așa cum se poate vedea și în măsurătorile de distorsiune. Mediile joase au o prezență puțin mai scăzută și acest lucru este, de asemenea, observabil în sunet, dar, în general, mediile sunt bine prezentate, fără mari scăderi sau vârfuri, iar acest lucru ajută foarte mult la redarea mediilor. Înaltele nu prezintă vârfuri, dar au o prezență bună și liniaritate dincolo de 6 khz.

Impresii în urma ascultării și teste

Majoritatea testelor au fost efectuate folosind Tidal de la un S23 Ultra cu opțiunea LDAC activată pentru căștile 5909.

In a sentimental Mood

Saxofonul a strălucit cu adevărat, oferind un sunet curat, bogat în texturi și plin de emoție. În general, această calitate excepțională nu se limitează la saxofon; toate instrumentele de suflat din lemn rezonează cu o claritate și o bucurie care au făcut ca ascultarea prin aceste căști să fie o adevărată încântare. Ceea ce mi-a atras cu adevărat atenția a fost scena sonoră neașteptat de extinsă, creând o senzație de spațialitate atribuită în mare parte plasării precise a instrumentelor și unei experiențe de ascultare holografice. Detaliile au curs fără efort, fără nicio asprime sau perturbare. Basul a ajuns adânc, adăugând impact și complexitate muzicii. Mark Levinson 5909 a făcut ca această experiență de ascultare să fie ceva demn de prețuit.

Earth Melodies, de Ekaterina Shelehova

“Earth Melodies” de Ekaterina Shelehova captivează prin emoția sa brută și nefiltrată. Atunci când un sistem de sunet poate dezvălui pe deplin profunzimea sentimentelor unei piese ca aceasta, este o dovadă a calității sale. Mark Levinson 5909 s-a ridicat la înălțimea provocării, redând minunat vocea cu o ușurință, grație și putere care m-a învăluit, trăgându-mă în adâncurile emoționale ale cântecului. Dacă aș putea să cer mai mult, ar fi un pic mai multă căldură în gama medie inferioară pentru a echilibra vocea, care a avut o ușoară tendință spre gama medie superioară. În ciuda acestui fapt, experiența de ascultare a fost profund satisfăcătoare.

Polyphia – Playing God

“Polyphia – Playing God” este o explozie de energie, linii curate și plăcere pură. Ciupiturile de chitară ies în evidență prin claritatea lor vie și sclipitoare, simțindu-se aproape tangibile. Basul are forță, păstrându-și atât curățenia cât și precizia pe tot parcursul melodiei. 5909 se ocupă de această piesă cu finețe, făcând întreaga experiență de ascultare incredibil de plăcută și captivantă.

The Man Comes Around – Johnny Cash

“The Man Comes Around” de Johnny Cash a fost o altă demonstrație a capacității căștilor 5909 de a oferi o experiență de ascultare curată și captivantă. Prezentarea sunetului a fost imaculată, fiecare detaliu fiind definit cu acuratețe și fiecare element atrăgându-mă în el. Natura tactilă a ciupiturilor de chitară a fost un punct de atracție, iar vocea iconică a lui Johnny Cash a fost clară și perfect integrată în peisajul muzical. În timp ce un pic mai multă căldură în gama medie inferioară ar fi adăugat profunzime vocii, prezentarea generală a fost foarte plăcută.

Simfoniile Nielsen nr. 1 și 3

Redarea Simfoniilor nr. 1&3 ale lui Nielsen prin intermediul lui 5909 m-a surprins plăcut. Căștile au oferit o textură bogată în detalii din toate unghiurile, asortată cu o receptivitate vioaie. Scena sonoră a fost absolut holografică, asociată cu o imagine stelară care a adus simfoniile la viață. Zona înaltelor a fost deosebit de impresionantă, aerisită și detaliată fără a deveni vreodată copleșitoare în schimb, integrându-se lin în sunetul general într-un mod plăcut și, sincer, captivant. Întreaga experiență de ascultare a fost captivantă – cu adevărat o încântare!

Gojira Drum Solo

Gojira Drum Solo a pus cu adevărat în evidență capacitățile remarcabile ale acestor căști atunci când vine vorba de bas. Profunzimea și detaliile au fost uluitoare, fiecare notă fiind controlată, dar puternic percutantă, ceea ce a creat o experiență incredibil de distractivă și captivantă. Chiar și cu acest bas intens, sunetul a rămas curat, cu o distorsiune minimă, evidențiind tehnologia de precizie din spatele acestor căști.

Rezumat

Bass:

Mark Levinson 5909 excelează în a oferi un bas care este atât curat, cât și meticulos controlat, pătrunzând adânc în frecvențele joase cu o claritate și o forță remarcabile. Acest lucru garantează că fiecare notă de bas nu este doar auzită, ci și simțită, ceea ce face ca experiența de ascultare să fie captivantă și dinamică.

Gama de frecvențe medii:

Gama de frecvențe medii se remarcă prin claritate, detalii și textură. În ciuda unui interval cu o prezență puțin mai scăzută în gama medie inferioară, prezentarea generală este lăudabil de echilibrată, evitând orice vârfuri sau scăderi semnificative. Integrarea perfectă atât cu basul, cât și cu înaltele contribuie la un profil sonor coerent.

Înaltele:

Înaltele oferite de 5909 sunt aerisite și netede, fără nici un semn de asprime și fără a face compromisuri în privința detaliilor. Au capacitatea de a fi clare și captivante atunci când muzica o cere, adăugând o calitate care creează dependență la experiența de ascultare.

Voce:

Vocile strălucesc cu o claritate imaculată, perfect plasate în cadrul mixajului pentru un efect holografic. În timp ce un pic mai multă căldură în gama medie inferioară ar îmbunătăți și mai mult acest lucru, interpretarea vocală rămâne impresionant de clară și realistă.

Energie/Tranzienți:

Energia dinamică pe care o aduc aceste căști este revigorantă. De la basul cu impact până la decay-ul precis al ciupiturilor de chitară și al altor instrumente, răspunsul rapid și energic menține muzica vie și captivantă.

Detalii:

Extragerea detaliilor este un alt punct forte, 5909 prezentând nuanțele într-o manieră curată, vibrantă și naturală. Acest nivel de detaliu îmbunătățește textura și realismul general al sunetului.

Soundtsage-ul:

În ciuda dimensiunii compacte a difuzoarelor, 5909 creează o scenă sonoră surprinzător de extinsă, oferind un sentiment de deschidere și aerisire care rivalizează cu căștile mai mari, neportabile. Această scenă sonoră holografică adaugă profunzime și dimensiune experienței de ascultare.

Comparație cu Focal Bathys

Această comparație între Mark Levinson 5909 și Focal Bathys este fascinantă și, probabil, se reduce la preferințele personale ale multora. Înainte de a aborda caracteristicile sonore, merită să remarcăm o diferență tehnică semnificativă: Focal Bathys se bazează pe aptX Adaptive cu un bitrate maxim de 420kb/s, în timp ce Mark Levinson 5909 acceptă LDAC, care implică un bitrate mai mare de 990kb/s. La această gamă de preț, lipsa unor codecuri Bluetooth avansate în cazul Bathys pare o oportunitate ratată din partea Focal, ceea ce ne face să ne întrebăm de ce nu au adoptat cele mai recente tehnologii Bluetooth.

Întorcându-ne atenția asupra aplicațiilor mobile, Focal preia conducerea cu o aplicație mai versatilă care oferă o personalizare extinsă a sunetului pentru Bathys. Au introdus chiar și o funcție de “sunet personalizat” bazată pe un test auditiv interactiv, care este o completare excelentă și îmbunătățește experiența de optimizare a sunetului. În ciuda acestui lucru, nu rezolvă complet unele probleme de răspuns în frecvență (FR) pe care le-am întâlnit.

Comparând direct cele două, performanța Bathys pe tot spectrul de frecvențe, în special între 500 Hz și 4,5 kHz, nu este atât de lină sau liniară pe cât aș prefera, fiind marcată de unele scăderi și vârfuri notabile. Această inconsecvență diminuează ușor puritatea gamei medii și fidelitatea generală a sunetului. În plus, există un vârf pronunțat în regiunea de înalte în jurul valorii de 8-9 kHz cu Bathys, care, deși nu distrage prea mult atenția, afectează uniformitatea acelor înalte, rezultând un sunet oarecum mai ascuțit în comparație cu prezentarea mai echilibrată a lui 5909.

În ceea ce privește distorsiunea, ambele căști excelează, oferind o experiență sonoră impecabilă, greu de criticat. Este posibil ca Focal Bathys să aibă un avantaj în departamentul de bas, oferind un low-end ușor mai curat, dar Mark Levinson 5909 se mândrește cu un profil de distorsiune mai mic pe frecvențele de peste 400 kHz. Deși impactul practic al acestei diferențe ar putea fi minim pentru majoritatea ascultătorilor, merită să fie remarcat.

Puritatea percepută a sunetului cu Mark Levinson 5909 ar putea fi atribuită răspunsului său mai liniar în gama medie și în cea a înaltelor, ceea ce duce la o experiență de ascultare mai fluidă și mai coerentă. În cele din urmă, ambele modele de căști se remarcă prin calitatea lor audio, fiecare dintre ele excelând în felul său și răspunzând preferințelor nuanțate ale audiofililor și pasionaților de muzică deopotrivă.

Bas: Ambele modele excelează în furnizarea unei experiențe bogate în bas. Focal Bathys s-ar putea să se detașeze cu ceva mai multă forță și control, în timp ce Mark Levinson 5909 strălucește prin prezența profundă a basului inferior și impactul mai substanțial. Ambele sunt captivante în acest aspect, ceea ce face dificilă declararea unui câștigător clar.

Medii: Gama de frecvențe medii este cea în care 5909 se distinge cu adevărat, oferind un profil sonor mai curat, mai rafinat și mai liniar. În schimb, Bathys prezintă mai multă variabilitate, cu scăderi și vârfuri notabile începând de la 500 Hz. 5909 îmbunătățește prezența, extensia și textura instrumentelor de suflat din lemn și integrează mai bine vocile în mixaj.

Înalte: 5909 preia conducerea și în ceea ce privește performanțele înaltelor, oferind un răspuns mai lin, mai consistent și mai detaliat. Frecvențele sale înalte au o calitate atrăgătoare căreia cu greu îi reziști, în timp ce cele ale lui Bathys pot părea uneori un pic aspre.

Tonalitate: Echilibrul tonal al modelului 5909 se remarcă prin consistență, liniaritate și naturalețe, oferind o experiență de ascultare care pare mai autentică și mai captivantă.

Transparență: Modelul 5909 oferă o claritate și o transparență superioare, oferind o experiență sonoră mai pură. Această claritate provine, probabil, din răspunsul său de frecvență mai lin în gama de frecvențe medii și înalte, lipsit de vârfuri sau scăderi semnificative.

Viteză/Dinamică: Ambele căști se comportă admirabil în ceea ce privește viteza și dinamica, asigurând o sesiune de ascultare energică și captivantă. Este posibil ca Bathys să aibă un ușor avantaj în ceea ce privește viteza și puterea basului, dar 5909 oferă o senzație mai tactilă, în special în gama de frecvențe medii și înalte.

Soundstage: Mark Levinson 5909 prezintă o scenă sonoră mai naturală și mai expansivă, creând un efect holografic care plasează ascultătorul direct într-un spațiu auditiv multidimensional. Această calitate îmbunătățește imersiunea, în special în cazul pieselor clasice complexe, ridicând experiența generală de ascultare.

Concluzii în urma comparației

În concluzie, preferința mea se îndreaptă spre Mark Levinson 5909 în comparație cu Focal Bathys, din motivele discutate. 5909 oferă un sunet care nu este doar mai curat și mai pur, ci oferă și o tonalitate mai consistentă și mai naturală. Acest lucru, combinat cu prezentarea sa captivantă și detaliată, face ca experiența de ascultare cu 5909 să fie incredibil de plăcută și captivantă.

Concluzie

Mark Levinson 5909 se numără printre cele mai scumpe opțiuni din domeniul căștilor audiofile wireless portabile. Întrebarea „își merită sau nu prețul” este întâmpinată cu un da răsunător din partea mea, deoarece acestea încapsulează întruchiparea a ceea ce se caută la căștile portabile high-end: calitate impecabilă a construcției, calitate a sunetului de neegalat și o suită de caracteristici care se adresează audiofililor pretențioși.

Din punctul meu de vedere, acestea sunt în acest moment cele mai bune căști wireless portabile disponibile, mai ales dacă judecăm după calitatea sunetului. În timp, acestea vor da o dependență încântătoare, datorită redării sonore impecabile, detaliate și dinamice, menținând totodată un echilibru tonal natural și consistent.

https://headmania.org/2024/02/19/mark-levinson-5909-portable-noise-cancelling-wireless-headphones-review/

Dan Gheorghe

Mark Levinson № 5909