Martin Logan Manger + Anthem STR + Martin Logan 1100X

Jurnal Audioconcept –Martin Logan noi subwoofer-e

Incepem sa testam integrarea noilor subwoofer-e Martin Logan in sistem si in camera.

Pana la ajustarea de mare precizie oferita de ARC ( Anthem Room Correction) astazi ne referim doar la setarile manuale care sunt extreme de usor de realizat.

Deocamdata putem spune ca pana acum conectam subwoofer-ul la priza si sistem, reglam nivelul optim (volumul), eventual testam putinele facilitati de reglare a fazei( in foarte multe cazuri doar 0 si 180 grade) si testam filtrul low pass dupa ureche.

Acum, ne asezam confortabil pe canapea, cu urechile la locul lor

(in pozitia de auditie, nu langa subwoofer sau facand ture si genoflexiuni)

In cateva secunde am instalat aplicatia de control pe telefon ( aceasta “comunica” prin bluetooth  cu aparatul/aparatele ) si totul devine o joaca:

-Ajustarea cu mare precizie a nivelului ( volumului ) , din dB in dB.

-Reglarea fazei liniar, cu trepte de 1! grad, de la 0 la 180 grade.

-Posibilitatea de aplicare instantanee a “phase invert”.

-Reglarea Filtrul “low pass” in trepte de 1 Hz, de la 30 la 120Hz si ordinul acestuia ( 3, 4 sau

liber – fara filtrare, util cand facem acest lucru  dintr-un receiver sau pre- cu aceasta facilitate),

-Schimbarea modului intre “music”, “movie” sau “night”….

-Mai este si functia “sweep”, care trebuia mentionata la inceptut. Adica se genereaza frecvente de la 20 la 120Hz si ne indica daca subwoofer-ul e pozitionat intr-o zona “vicioasa”, adica genereaza rezonante mecanice sau acustice puternice, greu de corectat, datorita acusticii camerei.

Ne-am apucat de treaba (joaca 🙂 ) si dupa cateva minute de tatonari, cu un singur subwoofer conectat pentru ambele canale, am obtinut o integrare si un castig  pe partea de sunet, nu doar prin “bustarea” bass-ului, ci si la capitolul “aerisire”, “soundstage”….

Valori aplicate in cazul sistemului nostru de proba:

Volume: 0dB

Phase: non inverted, 117 grade

Low Pass Filter : 80Hz , third order

Music mode

Totul conectat la input-urile “line level”, avand si optiunea de LFE input, cand filtrele ( mai ales “low pass” ) se aplica din procesor/pre- . Acest LFE input este disponibil atat SE cat si XLR, iar subwoofer-ul poate fi conectat in acelasi timp si la un sistem home theather prin LFE cat si la unul stereo prin “line level”.

Urmeaza sa incercam cu 2 subwoofer-e, fiecare cu reglajele lui, dupa care activarea functiilor ARC ( Anthem Room Correction), atat la nivel de subwoofer-e dar si la nivel de preamplificator.

Daca deja in faza asta ( un subwoofer, fara ARC ) am obtinut o integrare excelenta si un castig sonic pe masura, logica ne spune ca ne vom apropia de perfectiune dupa ce trecem prin toate etapele, adica activarea celui de-al 2-lea subwoofer  si a ARC la toate nivelurile.

Va tinem la curent!