Există ceva mai hot decât aerul de afară? Da: noul Lumin P1 Mini!
Lumin P1 Mini a excelat ca hub complet și a prestat în mod desăvârșit în diverse combinații încercate de noi zilele acestea, dintre care menționăm: Fezz Audio, Pass Labs, Audia Flight, sau Linn Akurate ca amplificatoare de putere. Ca boxe am folosit Piega Premium, Pylon Jasper, ProAc Response.
P1 Mini a preluat versatilitatea si calitatea celor mai bune si scumpe modele de la Lumin, X1 si P1, și le-a inclus într-o carcasă mai mică, dar foarte elegantă, fiind streamer, player de fișiere, convertor DAC și pre-amplificator și putând îndeplini toate aceste roluri atât individual, cât și împreună într-un mod care a surprins întreaga presă de specialitate, inclusiv pe apreciații polonezi de la highfidelity.
Așa cum am promis în urmă cu câteva zile, revenim cu traducerea recenziei făcute de highfidelity. Dar, înainte, vă oferim cele mai interesante idei din cadrul unui interviu realizat în premieră de aceiași polonezi de la highfidelity cu principalii oameni din spatele Lumin: Li On – Manager de produs și Angus Leung, Manager global de vânzări și marketing Lumin. Ei sunt cei care pot explica cel mai bine ideea din spatele noii senzații de la Lumin, P1 Mini.
Iată:
„- P1 Mini este un mare pas înainte pentru noi, cel puțin în comparație cu streamerele mai vechi. Este în mare parte un P1, cu toate caracteristicile etc. Dar P1 nu este un dispozitiv ieftin, așa că am dorit să oferim o soluție similară într-un produs mult mai accesibil.
– Prin urmare, P1 Mini a fost, într-un fel, un rezultat natural al abordării noastre față de piață. Acest lucru este vizibil în schimbările anterioare – am avut U2, apoi U2 Mini, iar acum este la fel. Intenția mea a fost cea care a fost deja menționată: mai întâi să dezvolt soluții pentru un produs scump, iar apoi să le ofer la un preț mult mai mic; acest produs scump îl „sponsorizează” într-un fel pe cel mai ieftin.
– De fapt, în cadrul companiei ne-am gândit în modul următor – nu sustragem ceva de la P1, ci adăugăm ceva la T3. Așadar, munca noastră nu a constat în căutarea de economii, ci în echiparea modelului T3 cu mai multe funcții. Nu am sustras, ci am adăugat. Aceste dispozitive dispun de același nucleu, și anume secțiunea de transport, procesarea și, de asemenea, DAC-ul. Am adăugat un modul cu intrări la acesta. Și am schimbat sursa de alimentare.
Highfidelity: sursa de alimentare este unul dintre cele mai importante elemente în audio. Sursele de alimentare sunt de concepție proprie?
– Da, toate sursele de alimentare au fost proiectate de noi. Cu toate acestea, în P1 Mini nu vom găsi o sursă de alimentare în comutație, ca în T3, ci una liniară. Pur și simplu aveam nevoie de o sursă de alimentare mai puternică, pentru că am adăugat o mulțime de module noi, iar fiecare dintre ele necesita energie suplimentară de la sursa de alimentare.
Highfidelity: Ce ne puteți spune despre platforma principală de streaming – care a fost motivul pentru care ați schimbat-o față de dispozitivele anterioare?
– Ne-am dorit în principal să fie „pregătită pentru viitor”, adică să fie pregătită pentru viitor împotriva obsolescenței . SoC-ul pe care l-am folosit în A1 este deja o soluție destul de veche. Acest sistem a ieșit deja din producție. Așa că am căutat o platformă nouă – le-am comparat între ele. Cele mai multe dintre ele nu erau ceea ce căutam. În cele din urmă, ne-am decis asupra unui nou cip NXP, pentru care producătorul prevede o perioadă de cel puțin zece ani de servicii și asistență.
– Pentru noi, este un fel de „privire” în viitor. După cum știți, platforma inventată pentru A1 a fost modernizată, primind noi caracteristici, software mai bun și, în consecință – un sunet mai bun. Și pentru ani de zile, asta a fost suficient. Dar, în opinia mea, Lumin este diferită de alte companii prin faptul că suntem foarte interesați să ne asigurăm că produsele noastre au un viitor asigurat, prin actualizări.
Highfidelity: Upsampling-ul, Leedh Processing etc. sunt realizate pe cipul SoC?
– Da, toți acești algoritmi sunt scriși pe cipul principal SoC .
Highfidelity: Este adevărat că, cu cât un anumit cip de calcul îndeplinește mai multe sarcini, cu atât sunetul pe care îl obținem este mai prost?
– Da și nu – este un fel de balans între două extreme. Totul depinde de ceea ce facem și de ceea ce sacrificăm. Trebuie să alegem între ceea ce facem și ceea ce nu facem. Acest lucru se aplică tuturor dispozitivelor, inclusiv Lumin. De exemplu, atunci când dezactivați Spotify Connect, sunetul va fi mai bun. De asemenea, dacă dezactivați alte lucruri – veți obține un sunet mai bun.
Highfidelity: De asemenea, mi se pare că, în camera mea și în sistemul meu, Lumin P1 Mini, cu ieșirea conectată direct la amplificatorul Soulution 710, prezintă un mod foarte similar cu playerul meu SACD cu preamplificatorul Ayon.
– Da, nuanțele sunetului sunt foarte asemănătoare. Iar Lumin P1 Mini se potrivește foarte bine aici. Și, important, eliminarea preamplificatorului nu a redus energia, ceea ce se întâmplă adesea. În opinia mea, acesta este motivul pentru care mulți oameni folosesc dispozitivele noastre fără un preamplificator, direct cu amplificatoare de putere – pentru că nu pierd energie . Acesta a fost unul dintre obiectivele noastre atunci când am aplicat Leedh Processing dispozitivelor noastre. Sunt foarte mulțumit de ceea ce am auzit aici.
Linkul original al interviului: https://www.highfidelity.pl/@main-4732&lang=
Review-ul integral apărut în highfidelity:
„În 2013, LUMÏN a intrat în panteonul producătorilor globali de playere de fișiere audio oferind redare a fișierelor DSD. Primul său player, denumit simplu Lumïn, a fost o provocare pentru concurență. Noi testăm cel mai recent produs al companiei, P1 Mini, care este practic un player de fișiere cu o secțiune de preamplificare. Acesta este PRIMUL test din lume al lui P1 Mini.
Când am intrat în sala Lumin de la 2024 Munich High End SHOW, centrul atenției era noul player P1 Mini. Desigur, nu era evidențiat în mod direct, dar gravitația celor aflați acolo, inclusiv a lui Li He, directorul executiv al companiei, și Angus Leung, șeful vânzărilor, către acesta nu lăsa niciun dubiu. Ceea ce era foarte interesant.
La urma urmei, în aceeași cameră se aflau echipamente mult mai scumpe și mult mai impresionante, cu streamerul P1 original și amplificatorul Lumin Amp în prim plan. După cum mi-a spus Angus la scurt timp după aceea, și a confirmat o săptămână mai târziu într-un interviu pe care l-am realizat la mine acasă, ideea este că P1 Mini este un produs cheie pentru Lumin; veți putea citi interviul cu Li On și Angus Leung în curând.
▌P1 Mini
P1 Mini este al doilea produs din gama companiei care combină funcționalitatea unui player de fișiere audio, un DAC cu intrări HDMI și un preamplificator. Primul a fost originalul P1 din 2021.
Numele spune multe despre ce este noul produs: este o versiune mai mică și mai ieftină – după cum a subliniat Li On într-o conversație cu mine – a produsului mai mare. Șasiul s-a schimbat, fiind acum simplificat și nu realizat din metal procesat prin frezare CNC, sursa de alimentare este mai mică, la fel ca unele componente, și nu există o intrare analogică balansată. Cu toate acestea, vă puteți gândi la P1 Mini ca la un T3 cu mai multe funcționalități și o carcasă mai simplă. Făcându-i publicitate pe site-ul său, producătorul, la întrebarea “De ce P1 Mini?”, răspunde:
La fel ca fratele său mai mare, P1 Mini este conceput pentru a fi utilizat ca streamer, DAC, preamplificator sau toate trei!
Cu 5 intrări analogice și digitale, o sursă de alimentare liniară și multe alte componente preluate de la playerele emblematice, LUMIN P1 Mini aduce versatilitate și valoare incredibile în noul său șasiu subțire.
P1 Mini împarte șasiul cu alte două produse ale acestei companii – playerul D3 și transportul de fișiere U2 Mini. Partea frontală este construită din aluminiu, cu o “fereastră” frezată care adăpostește, ca la toate produsele acestui producător, un afișaj ce prezintă informații referitoare la album, piesă, tip de fișier, precum și pictograme care indică intrarea selectată și volumul.
La P1 Mini au fost adăugate încă două butoane care sunt foarte convenabil de utilizat pentru selectarea intrării și controlul volumului – precum și, iar acest lucru este nou, un comutator de standby cu o microdiodă în culoare albastră. După cum spune Angus, s-a decis să se meargă cu acest tip de operare foarte manuală, astfel încât utilizatorii care nu sunt foarte conectați la lumea audiofilă să poată opera cu ușurință dispozitivul.
Panoul din spate este ascuns sub o carcasă proeminentă. Acesta este un element împrumutat inițial de la playerele Linn, și păstrat de Lumin în toți acești ani. I-am atras atenția domnului Li că acest lucru nu este foarte convenabil pentru conectarea cablurilor, la care el a răspuns că în viitor vor scurta puțin această proeminență, dar nu o vor elimina, deoarece mulți utilizatori laudă o astfel de protecție a cablurilor și ascunderea lor de la vedere.
CARACTERISTICI – P1 Mini este un dispozitiv complex din punct de vedere al caracteristicilor. Pe site-ul producătorului găsim următoarea descriere:
Ideea nr. 1 – Streaming DAC
LUMIN P1 Mini poate fi utilizat ca toate celelalte playere LUMIN. Cu suportul său pentru DSD512/PCM384, Femto Clock System, rețea prin fibră, sursă de alimentare toroidală și Leedh Processing, este plin de componente incredibile.
Ideea nr. 2 – Hub HiFi
Conectați toate sursele stereo la LUMIN P1 Mini și atașați un amplificator de putere și aveți tot ce vă trebuie pentru un sistem audio incredibil.
Ideea nr. 3 – Sistem TV cu 2 canale
Nu aveți nevoie de un receiver AV. Trebuie doar să atașați sursele HDMI la televizor și P1 Mini, de asemenea, la televizor. Cu HDMI ARC, sunetul va fi redat direct în boxe.
Să începem cu PLAYER-ul. Acesta se bazează pe o nouă platformă de streaming, comună cu T3, P1 și X1, pentru care Lumin a folosit un cip NXP de ultimă generație. Datorită puterii crescute de procesare, putem reda fișiere PCM de până la 32 de biți și 384 kHz, precum și fișiere DSD de până la DSD512, pe lângă Apple Lossless (ALAC), WAV, AIFF, MQA, MP3, AAC (într-un container M4A). Putem transfera fișiere fie prin rețea, fie de pe o unitate NAS, fie de pe o unitate flash – există două porturi USB pe panoul din spate.
Dispozitivul este compatibil cu toate serviciile majore de streaming, inclusiv Qobuz, Tidal Connect și Spotify Connect, și este de așteptat să accepte Amazon Music în viitor. Producătorul raportează că sistemul Tidal este încorporat în software-ul dispozitivului, astfel încât să puteți migra cu liste de redare între aplicația de streaming și Lumin. O “intrare” separată, indicată pe afișaj, este dedicată posturilor de radio pe Internet. P1 Mini este, de asemenea, certificat Roon Ready.
Conectăm dispozitivul la lumea exterioară prin intermediul unui cablu RJ45, care este un cablu Ethernet clasic, dar o putem face și printr-o legătură de fibră SFP. Lumin a introdus SFP în transportul de fișiere X1 și apoi în serverul L2, dar din păcate nu este prezentă în T3… Nu putem conecta P1 Mini la rețea prin Wi-Fi, deoarece Lumin este un apărător înfocat al transferului de fișiere prin cablu.
Permiteți-mi să vă reamintesc că Small Form-Factor Pluggable este un mic transmițător/receptor care vă permite să extindeți funcționalitatea dispozitivelor dvs. Semnalul din acesta poate fi transmis optic și electric. Este cunoscut și sub numele de convertor de interfață mini-gigabit (Mini-GBIC). Acesta poate fi conectat direct la portul fizic al unui dispozitiv de rețea. De asemenea, poate realiza conversia semnalului electric și optic pentru a crește distanța dintre emițător și receptor. Principalul său avantaj pentru funcționarea optică este separarea galvanică a dispozitivelor, care se traduce printr-o reducere semnificativă a zgomotului.
O caracteristică importantă, poate chiar cea mai importantă, a Lumin P1 Mini este capacitatea sa de a funcționa ca PREAMPLIFICATOR. Dispozitivele companiei vin acum standard cu algoritmul de control al volumului Leedh Processing. Am scris despre el de multe ori, așa că nu îl vom repeta. Să spunem doar că este un sistem foarte avansat. Lucrul important este că se bazează pe procesarea semnalului PCM, deci dacă ascultați fișiere DSD, acestea vor fi convertite în PCM.
De asemenea, utilizatorul are la dispoziție intrări digitale și analogice; acestea din urmă prin mufe RCA nebalansate. Astfel, dispozitivul poate funcționa ca un DAC cu (sau fără) un preamplificator. Există mai multe intrări digitale: USB, BNC, Toslink optic și HDMI, precum și o ieșire cu ARC, un canal de retur care permite trimiterea semnalului către un TV, de exemplu, de la un file player sau Blu-ray player, și returnarea prin același cablu a semnalului de la televizor. Astfel, playerul poate fi inima unui sistem stereo cu sunet home cinema. Semnalul este trimis prin intermediul mufelor RCA sau XLR. Dacă folosim controlul volumului, putem conecta P1 Mini direct la amplificatoare de putere sau la boxe active.
Să adăugăm că același cip în care sunt stocate software-ul de streamer și procesarea Leedh, permite supraeșantionarea semnalului la PCM 32/384 sau DSD128. Acesta este unul dintre lucrurile împrumutate de la vârful de gamă X1. Dar nu este singurul. În plus față de legătura optică SFP, veți găsi, de asemenea, două clock-uri Femto cu un FPGA autoprogramat utilizat pentru a distribui semnalul de clock între diferitele subsisteme.
REMOTE – Lumin are propria sa aplicație stabilă și rapidă, atât pentru dispozitivele iOS – și este de preferat – dar și pentru cele care rulează Android; iOS 11.0 sau mai nou, Android 4.0 sau mai nou.
Cu toate acestea, împreună cu P1 Mini, am primit și o telecomandă. Nu este necesară, dar poate fi totuși utilă pur și simplu pentru a schimba piesele, ca la un CD player, sau pentru a regla volumul, fără a fi nevoie să întindeți mâna după un smartphone sau o tabletă.
Telecomanda arată foarte bine, datorită carcasei sale realizate din acril și metal. Este fabricată de una dintre companiile austriece și arată ca și cum ar face parte din echipamentul unei mașini de lux Audi sau BMW. Singurul meu comentariu se referă la butoanele de volum – acestea sunt într-un loc nu foarte convenabil.
Playerul de fișiere P1 Mini a fost testat în sistemul de referință HIGH FIDELITY. Secțiunea de player a fost comparată cu Lumin T3 și cu playerul SACD Ayon Audio CD-35 HF Edition. Secțiunea de preamplificare, pe de altă parte, a fost comparată cu preamplificatorul cu tuburi Ayon Audio Spheris III. P1 Mini a fost conectat la preamplificator prin cabluri RCA Crystal Cable Absolute Dream, iar la amplificatorul de putere Soulution 710 prin cabluri XLR Acoustic Revive Absolute.
Lumin a stat pe raftul superior al unui rack Finite Elemente Master Reference Pagode Edition MkII și a fost alimentat de cablul Harmonix X-DC350M2R Improved-Version. Am conectat terminalul său de masă la o masă artificială Nordost QKore.
Înregistrări utilizate pentru test⸜ o selecție
⸜ WADADA LEO SMITH, AMINA CLAUDINE MYERS, Central Park’s Reservoir, Lake, Paths and Gardens, Red Hook Records/Tidal, FLAC 16/44,1 (2024).
⸜ SUE FOLEY, One Guitar Woman (A Tribute To The Female Pioneers Of Guitar), Stony Plain Records/Tidal, FLAC 16/44,1 (2024).
⸜ ZARA McFARLANE, If You Could See Me Now, Eternal Source Of Light/Tidal, FLAC 24/96, SP (2024).
⸜ DJO, DECIDE, AWAL Recordings/Tidal, FLAC 24/96 (2022).
⸜ BILAL, ?UESTLOVE, ROBERT GLASPER, BURNISS TRAVIS Something To Hold – Live, ONErpm/Tidal FLAC 24/96, SP (2024).
⸜ CHAPPELL ROAN, Good Luck, Babe!, Island Records/Tidal FLAC 24/96, SP (2024).
O comparație între P1 MINI și T3 a arătat că acestea pot fi dispozitive foarte asemănătoare în ceea ce privește designul, dar, în același timp, sunetul lor nu este același. În realitate, ele diferă în mai multe puncte importante. Sunetul playerului testat mi se pare a fi “optimizat” cu un public mai larg în minte decât T3. Nu pot explica altfel sunetul mai deschis, mai rapid și mai transparent al primului. Este în continuare un Lumin, nu există nicio îndoială în această privință, totuși, când trompeta lui Wadad Leo Smith a sunat în Conservatory Garden, sau când chitara a sunat în In My Girlish Days de SUE FOLEY, am știut exact ce idee a stat în spatele acestor schimbări.
Sunetul lui P1 Mini este cald, saturat și dens, dar și deschis și puternic. T3 este mult mai saturat și mult mai întunecat. Dar acest lucru necesită experiență pentru a fi apreciat, iar dacă vrem să convingem pe cineva, este mai bine să nu începem de aici. Prin urmare, dacă noul player Lumin trebuie să fie un produs “starter” care să atragă mai mulți utilizatori în lumea audiofilă, care să le permită să audă ceea ce auzim noi și să devină captivați de acest lucru, atunci aceasta este calea cea mai bună.
Pentru chitară, din cele menționate mai sus, Sue Foley a sunat excelent – dinamic, într-un mod deschis, fără reverberații lungi. Piesa este construită, în parte, pe contrastul dintre tocmai un astfel de sunet de instrument modern, și vocea absolut vintage. Aceasta din urmă a fost înregistrată, așa cum o aud eu, cu un microfon vechi, apoi a fost trecută în plus printr-un efect care a intensificat efectul de “vechime”. Sună grozav, mai ales că, la urma urmei, albumul One Guitar Woman, din care provine piesa în cauză, este subintitulat A Tribute To The Female Pioneers Of Guitar, ceea ce explică multe.
Fantastica ZARA McFARLANE a sunat și ea asemănător. De asemenea, piesa If You Could See Me Now de pe viitorul album Celebrating Sarah Vaughan a fost înregistrată într-un mod care este menit să evoce anii 1960. În mijloc avem voci puternice, mari, dar pe o reverberație considerabilă, urmate de contrabas; sunetul lor îmi amintește de ceea ce a realizat Al Smith pe înregistrările lui Natalie Cole de pe albumul Unforgettable With Love (1991). Pianul este plasat pe dreapta, iar tobele pe stânga. Aceasta este o interpretare frumos stilizată, cu culori profunde și dinamică ridicată. Lumin testat a arătat aceste lucruri fără probleme, de asemenea zgomotul care însoțește înregistrarea, ca și cum ar fi fost făcută pe un magnetofon analogic.
Acest lucru se datorează faptului că P1 Mini combină foarte abil idiomul audiofil și obiceiurile utilizatorilor care ascultă muzică prin căști sau în mașină în fiecare zi. Din lumea noastră audiofilă ia culori saturate, plasticitate și volum ridicat, iar din “lumea normală” ia medii superioare deschise și o concentrare mai puternică asupra detaliilor. Este încă Lumin, fără îndoială, deci nu avem de-a face cu un sunet bright, nici cu unul obositor.
Chiar dacă cineva ascultă o piesă pop mai puternic comprimată, cum ar fi End of Benignin de la grupul lui Joseph David “Joe” Keery, care cântă sub pseudonimul DJO, și provine de pe albumul Decide, va fi o redare elegantă, plăcută. Asta pentru că aparatul nu trece, greu de definit dar ușor de simțit, granița bunului gust. Și, totodată, pentru că redă în modul rezolut, dens, pe care îl apreciem atât de mult în audio (sau cel puțin eu). Atunci când trebuie să fie, este delicat și pastelat, iar în alte momente, să spunem o înregistrare live din Something To Hold de BILAL și QUESTLOVE, reușește să ofere un slam în partea cea mai joasă a gamei și să împingă mult aer în cameră.
Într-adevăr, scala înregistrărilor este mare și, în timp ce T3 prezintă un sunet mai amplu, cumva nu am simțit lipsa în mod special a acestui lucru cu P1 Mini. Da, este un pic mai strălucitor și frecvențele înalte ceva mai evidențiate, dar fără efectele negative asociate cu aceste caracteristici. Aș spune chiar că dacă tipul de redare pe care îl oferă Lumin ni se potrivește, dar am dori să avem mai mult “aer” în înregistrări, să le facem mai vii, atunci P1 Mini se va descurca mai bine decât playerul meu. Mai ales că aparatul nu numai că diferențiază foarte bine înregistrările, dar și cele realizate într-un mod ceva mai puțin purist, adică puternic “produse”, sună foarte bine, plăcut cu el. Fie că e vorba de Zara McFarlane, menționată mai sus, cu vocea ei senzuală, sau de interpretarea aproape veselă de vară a piesei CHAPPEL ROAN de pe albumul Good Luck, Babe!
PREAMPLIFICATOR – Ceea ce ne aduce la întrebarea cum se comportă Lumin-ul în cauză cu preamplificatorul încorporat. Se pare că foarte, dar foarte cool. Am ascultat această configurație cu Li On și Angus Leung în sistemul meu și am fost de acord că a sunat bine.
Preamplificatorul extern dă mai mult suflu muzicii și face prezentarea mai rezolută. Dar acestea nu sunt diferențe uriașe. Și nu cântăresc atât de mult pe cât ne-am aștepta, deoarece Lumin cu controlul volumului Leedh, conectat prin cablu balansat direct la amplificatorul de putere Soulution 710, redă într-un mod mai cald și mai dens decât cu un preamplificator extern. Dar această căldură nu merge spre sunetul mai dark pe care îl obținem cu T3. Este un alt tip de sunet. Soft și pastelat, dar și destul de deschis.
Prezentarea generală este ușor retrasă, astfel încât să puteți asculta muzică foarte tare fără să vă faceți griji că vă va obosi sau că va fi prea agresivă. Va fi puternică dacă este necesar, va fi scăzută dacă este necesar, va fi, de asemenea, pastel. Va fi o redare veselă, fără sunete „gonflate” sau pretențioase. Este un sunet perfect echilibrat. Dacă ar trebui să aleg, aș asculta P1 Mini fără un preamplificator extern, exact așa cum este.
▌ Rezumat
LUMIN face parte din grupul de companii asociate cu redarea fișierelor, fie local, fie de la serviciile de streaming, care a adus multe lucruri bune în lumea noastră. Ideea de sunet a celor de la Lumin mi se potrivește foarte bine și cred că reprezintă ceea ce avem nevoie noi, iubitorii de muzică, pentru a asculta muzică. Și, în același timp, Lumin este o companie care, pe de o parte, nu stă pe loc și, pe de altă parte, nu insistă pentru produse scumpe cu orice preț.
Un bun exemplu de combinație a acestor lucruri este P1 Mini. Un dispozitiv versatil, frumos, foarte bine construit, cu un sunet care va șoca majoritatea oamenilor care nu au avut contact anterior cu un sunet bun. Dar va fi o surpriză și pentru audiofili, mai ales atunci când conectați playerul direct la un amplificator de putere sau boxe active.
Pentru că vom obține un sunet dens, plin, cald, cu un midrange deschis și o dinamică ridicată. Basul va ajunge foarte jos și va avea mult corp, iar înaltele vor fi bine evidențiate, deși puțin calde. Scena sonoră, pe care nu am menționat-o, este foarte naturală cu el, dar acesta nu este un aparat care ne va ajuta să identificăm cu precizie poziționarea muzicienilor pe scenă. Mai degrabă, sursele de sunet se îmbină într-un grup mai mare, iar spațiul este semnalat pe termen lung, mai degrabă decât în micro-modificări ale poziției, de exemplu, a poziției unei trompete. Un dispozitiv foarte bun “pentru popor”. Prin urmare, din partea noastră un ˻ RED FINGERPRINT ˺ pe deplin meritat.
▌Design
FAȚĂ și SPATE – Deși cei de la Lumin se referă la P1 Mini ca la un produs care “adaugă” ceva la T3, acest lucru nu este chiar adevărat, cel puțin când vine vorba de șasiu. Șasiul playerului testat este un pic mai simplu. Acest lucru nu înseamnă că este inferior, este doar mai simplu. Acesta este realizat din foi de aluminiu îndoite, la care a fost înșurubată din față o parte frontală mai groasă, realizată din foi de aluminiu plate. Butoanele și comutatorul de standby sunt, de asemenea, realizate din aluminiu. Aparatul stă pe patru picioare mici, căptușite cu pâslă – picioarele sunt, de asemenea, realizate din același material ca șasiul.
Conexiunile atent selectate sunt amplasate pe panoul din spate. Desigur, intrarea digitală RCA este destul de obișnuită și, deși placată cu aur și înșurubată, este o mufă Neutrik “stoc”. Jack-urile de intrare analogice sunt mult mai bune, deoarece sunt un produs al companiei americane CMC (Charming Music Company). Interesant, mufele de ieșire RCA sunt diferite, chiar mai bune – sunt o versiune placată cu aur a mufelor FT-908 de la Furutech. Prizele XLR, pe de altă parte, par placate cu rodiu, dar nu au niciun marcaj prin care să le identificăm.
INTERIOR – Electronica este asamblată pe un singur PCB mare folosind sistemul SMD, cu excepția câtorva componente din circuitul analogic. Acestea sunt condensatoare foarte bune Nichicon Muse BP în ieșire, condensatoare Wima din polipropilenă în calea audio și comutatoare reed de ieșire. Acestea sunt componente pasive foarte bune. De asemenea, se pare că diferitele secțiuni sunt separate între ele, inclusiv prin masă.
În dreapta, pe o placă suplimentară, se află procesorul principal, așa-numitul SoC (un SoC este un singur circuit integrat care conține toate componentele esențiale ale unui sistem informatic, cum ar fi procesorul, memoria, grafica, comunicațiile și senzorii). Alături de acesta se află un cip XMOS, care este un receptor USB și un convertor la IIS. Lângă acesta se află un cip mare Altera Cyclone IV și două ceasuri Crystek mari, stabilizate termic și mecanic, separat pentru fiecare dintre familiile de frecvențe de eșantionare (44,1 și 48 kHz). Circuitul în cauză este utilizat pentru direcționarea precisă a semnalului de ceas către cipurile individuale. Acesta este exact același sistem ca la P1.
Intrarea analogică RCA este rezolvată în mod similar. Deoarece controlul volumului este digital, semnalul analogic trebuie mai întâi să fie convertit în digital – acest lucru este gestionat de un cip Burr-Brown PCM9211 pe 24 de biți, cu o frecvență de eșantionare de 192 kHz. Amplificarea și buffer-ul semnalului de intrare sunt asigurate de circuitele integrate Burr-Brown OPA1632 și JRC 5532.
Buffer-ul
Sursa de alimentare este mai mică decât în P1, dar și aici s-a decis să se utilizeze un transformator toroidal (de la Noratel), mai degrabă decât o sursă de alimentare în comutație. Acesta este ascuns sub ecran, iar tensiunea este imediat convertită în DC și stabilizată după aceasta. Doar în anumite secțiuni se pot vedea stabilizatoare de tensiune suplimentare cu choke-uri.”
Link review original: